Винарска изба „Манастира“

Винарска изба „Манастира“ е малка бутикова винарна, разположена в топлата прегръдка на Тракийската низина. Тя произвежда вина, които са гордост за българското винопроизводство и радост за любителите на вино. Кратко презентационно видео може да откриете в края на материала. А сега, защо „Манастира“ е толкова специална винарна?

Избата

Винарска изба „Манастира” е специализирана в производството на висококачествени вина. Тя отваря врати през 2012г, като две години преди това собственикът Николай Стаменов извършва активни приготовления за този проект. Избата и лозовите масиви са разположени в Тракийската низина, на 25 км северозападно от Пазарджик, в дълбока долина, обградена от склоновете на Средна гора. Близо е до брега на река Тополница, в обхвата на село Лесичово. Районът е един от най-подходящите за отглеждане на грозде региони в България. Климатичните условия на този край дават добри предпоставки за получаването на богати, плътни и запомнящи се вина. Подходящата комбинация от климатични и почвени особености благоприятстват за отлично качество на лозята и уникалния характер на вината.
Затворен цикъл в производството и реализацията на вино е това, което най- ясно представя идеята зад дейността и развитието на Винарска избор „Манастира”. Компанията притежава лозя, в които отглежда грозде, осигурява технологичния процес, създава, бутилира, продава с онлайн магазин. В това число са включени и подпроцесите на всеки етап като събиране на гроздето, пресоване, съхраняване на неферментиралата течност, ферментационна дейност до превръщане във вино. Всички производствени етапи се извършват в съответните звена, които са физически разположени на едно място, което улеснява осъществяването на различни дейности, връзката между тях и редуцирането на различни по вид разходи, като например транспортните. Избата изнася продукцията си в САЩ, Чехия, Белгия и Дания. Визията на избата е да се създават премиум клас висококачествени вина, някои от които в лимитирани специални серии, които да се реализират основно в страната, но с оглед на бъдещо разрастване на първо време в европейски мащаб. Мисията е да се създават нестандартни вина, с богат набор от вкусови комбинации, които да са от висок клас както като качество, така и като цена. Вината са предназначени за луксозно и запомнящо се преживяване. Стратегическите цели са повишаване на потенциала на избата, разширяване на асортимента от бутикови вина, увеличаване на пазарния дял в страната, с паралелно увеличаване на износа за други държави и увеличаване на разпознаваемостта на продуктите, техните търговски наименования, търговски марки и брандовата идентичност на „Манастира” от клиентите. Тероар Винарската изба е разположена в Тракийската низина, в Южен лозаро-винарски район. Избата и прилежащите лозя се простират по южната част на дълбоката долина между източната и средната част на планината Средна гора, по брега на река Тополница. Релефът е равнинно-хълмист. Средната надморска височина е 290м. Климатът е преходно-континентален, като зимата е с много сняг, мека, със средни температури около 1ºС, а лятото е много слънчево, но въпреки това прохладно, с температури около 22ºС. Климатът се счита за
благоприятен за отглеждане на различни сортове грозде. За това способства и наличието на немалко естествени водоизточници. Специалисти отчитат почвите като плодородни. В равнинната част около с. Лесичово почвата е чернозем- смолници. Около р.Тополница почвите са типични алувиално и делувиално- ливадните, с глинесто- песъчлив и песъчливо- глинест характер, с добро хумусно съдържание. В по-високите части, където също има лозови насаждения, преобладават кафяви горски почви, които са изключително подходящи за лозя. В този район има и много гранито- гнайсови образувания, върху които са развити оподзолени канелени горски почви, бедни на карбонати.


Производственият процес

При производствения процес се спазват всички изисквания, които са нормативни, законоустановени и в синхрон с многовековните български традиции във винопроизводството. Той започва с отглеждането на основната суровина за виното, а именно гроздето. Гроздовите масиви, разположени на над 300дк се намират в Тракийската низина, която безспорно е определена като най-подходящият район в България, за отглеждане на грозде. Тук, освен че се прилагат хилядовековните производствени традиции, се прилагат и исторически и доказани способи за отглеждане на най- доброто вино. Комбинация от тези два фактора позволява в процеса на производство да се създадат невероятни вина, с плътни, богати и запомнящи се вкусове, с уникален характер и отличително високо качество. Като такива се определят и всички вина на „Манастира”. Постоянната грижа за лозята е първата и основополагаща стъпка в производствения процес и се отразява пряко върху качеството на гроздето, неговото узряване и в последствия превръщането му в отлично вино.
В средата на октомври, при първите признаци на идващата есен, към началото на октомври, започва гроздоберът. Точният период се определя според това доколко е достигната оптималната зрялост на плодовете. Беритбата е изцяло на ръка. Транспортирането е кратко, тъй като лозовите масиви са в непосредствена близост с избата. За да се запази целостта и вида на гроздовите зърна, те се сортират в малки пластмасови касетки.
Процесът продължава с отстраняване на дефектните зърна. Веднъж изчистено, гроздето се подготвя за следващия етап. То се мачка за да се превърне в гроздова мъст, позната още като каша, която се поставя в съдове от неръждаема стомана за да ферментира.
Следва формиране на виното, което се случва при така нареченото „първо претакане”. На този етап се отделя голяма част от въглеродния диоксид, утаяват се дрождите, с което виното става по- бистро, разграждат се някои белтъчини и ябълчената киселина, утаява се калиевият тартарат във виното. Виното вече е готово за съзряване, а след това и за стареене.
Последният етап в процеса на създаване на виното е отмирането, по време на който вкусовите качества на виното постепенно деградират. Когато виното е готово и е достигнало вкусовете и темперамента, който технологът цели и е планирал, то се бутилира и е готово да тръгне към пазарната мрежа.

Продуктовата гама

В следствие на висококачествения технологичен и производствен процес се създават отлични вина, които влизат в продуктовата гама на Винарска изба „Манастира”. В сравнение с тази на други комапнии гамата не е голяма, но покрива всички основни видове вино, които могат да задоволят потребностите на българския и международните пазари. Вината, които се произвеждат от компанията с първокласни гроздови сортове. На 150 дка са разположение сортовете Каберне Совиньон, Мавруд и Мускат Отонел. Друг масив от още 150 дка е зает от Мерло, Сира, Анчелота, Шардоне, Совиньон Блан. Всички те се претворяват в различни видове и марки вино, с отлично качество.
През годините от началото на своето съществуване, Винарска изба „Манастира” освен, че предлага интересен набор от вина, дава възможност те да бъдат и дегустирани на място. През 2014г. сред колекцията произвеждани вина са Kolibri, Горна Тракия резерва с тъмен етикет, Горна Тракия резерва със светъл етикет, Ибър резерва. 2015г. е годината на Ибър резерва, Горна Тракия резерва със светъл етикет, Илая резерва, Горна Тракия резерва с кафяв етикет, Kolibri, Riverside. 2016г. е белязана от Middle Forest, Kolibri и Riverside. Година по- късно, звездите на избата са Мускат отонел (Riverside), Совиньон блан (Riverside), Шардоне (Riverside), Мавруд и Каберне совиньон (Riverside), Middle Forest, Илая. 2018г. се отчита с вината Middle Forest, Мавруд и Каберне совиньон (Riverside), Совиньон блан (Riverside), Мускат отонел (Riverside), Шардоне (Riverside). Вината от 2019г, които са актуални и през 2020г. са Розе Илая, Черно вино Илая, Совиньон блан (Riverside), Мускат отонел (Riverside), Шардоне (Riverside), Сира (Riverside), Мавруд и Каберне совиньон (Riverside), Каберне совиньон (Riverside), Шардоне (Middle Forest), Розе (Middle Forest).
Част от вината се произвеждат и предлагат в ограничено количество, която след изчерпване не се предлага отново. Това позволява на клиентите да се насладят на специални вина в лимитирана серия. По този начин те имат възможност на премиум преживяване, като имат достъп до вино, което е неповторимо в прекия и преносния смисъл на думата. Допълнение към това са характеристиките на различните вина, в това число срокът на отлежаване, спецификата на съдовете, в които зрее и отлежава виното, вкусовете и ароматите. Мускат Отонел Реколта 2019 със светло лимоненозелен цвят и приятен цветист аромат с акцент на виолетка и индрише. Плътен и мощен вкус, с дълъг и свеж финал. Совиньон блан Реколта 2019 с красив лимоненозелен блед цвят. Интензивен аромат доминиран от зелена ябълка, лайм, грейпфрут. Добре балансиран вкус, с дълъг сортов аромат на финала. Шардоне Реколта 2019 с наситен лимонен цвят и интензивен аромат на тропически плодове, праскова и пъпеш. Балансирано, плътно, хармонично тяло и елегантен финал. Шардоне барел Реколта 2018 с красив златист цвят и с изпъкнали в аромата му зрели плодове като пъпеш, праскова, както и нежна ванилия. Комплексен, многопластов вкус с дълъг и запомнящ се финал. Добре ферментирало и отлежало във френски дъбови бъчви 10 месеца. Каберне Совиньон & Сира Реколта 2019 със завладяващи аромати на ягода, малина, череша. Цветът е нежно розов цвят, а свежестта интригуваща сетивата. Мавруд Реколта 2018, със светъл цвят. Балансиран и свеж вкус, в който заедно с аромата се усещат червени горски плодове, ягода, ванилия. Отлежало 3 месеца в американски дъбови бъчви. Лимитирана серия от едва 1200 бутилки. Middle Forest Сира, с мастилен цвят, строг, заинтригуващ и елегантен вкус.Текстурата е гладка и мека, подкрепена от кадифени танини от френски барици. Вкус на червени горски плодове, сладки подправки и ванилия. Отлежало 10 месеца в нови френски барици. Мерло & Каберне Совиньон Реколта 2016, с интензивен рубинен цвят. Аромат с нотки на червени плодове като червени боровинки, ягоди. Във вкуса изпъкват добре узрели сливи, кедър и шоколад. Отлежало 6 месеца в нови френски барици. Мавруд Илая Реколта 2017, със светъл рубинен цвят. Аромат доминиран от червени горски плодове, черница и шоколад. Добре балансиран вкус, с меки танини и дълъг ароматен финал. Отлежало 12 месеца в дъбови бъчви. Каберне Совиньон Реколта 2014 с наситен тъмночервен цвят и открояващ се аромат на червени горски плодове, с нюанси на ванилия и шоколад, интегрирани в усещането за подправки и дъб. Балансирано и хармонично тяло, с меки танини и вкус на презрели плодове и шоколад. Отлежало 12 месеца в дъбови бъчви. Мавруд Реколта 2016, с наситен рубинен цвят. Комплексен и многопластов аромат доминиран от черни череши, черен шоколад и опушени нотки. Добре балансиран, с акцент на касис и арония вкус. Отлежало 18 месеца в дъбови бъчви. Лимитирана серия от едва 2500 бутилки. Мерло Реколта 2017 с наситеният рубинен цвят и интензивен аромат, съчетан с меки и кадифени танини. Усещане за печени сини сливи изпълващи вкусовите аромати със свежест и сочност. Отлежало 18 месеца в нови френски барици, последвано от едногодишно отпочиване в бутилка. Лимитирана серия от 1500 бутилки.

Впечатляващото розе Илая

Сред безспорните отличници на Винарска изба „Манастира“ са вината от сорт Мавруд. А най- търсените и предпочитани са тези от серия Илая. Комбинацията от двете е родила едно от най- добрите произведения на Избата- Илая Розе Мавруд, реколта 2019г., с алкохолно съдържание 12,5%. Виното е с цвят на неузряла кайсия, деликатен и галещ погледа. В аромата му се долавят нежни нотки на червени горски плодове, ягода, череша, кайсия, праскова, пъпеш, карамел. Отлежаването в американски дъбови бъчви е допринесло за оформяне на специфичните тонове в аромата, като ванилия и кокос. Вкусът кореспондира с ароматите. Той е интензивен, експресивен, усещат се конфи нотки, плодове като череша, вишна, кайсия, пъпеш и праскова. Долавят се нотки на лека пикантност. Финалът е среден към дълъг, интензивен, оставящ усещане за горски плодове, галещи небцето. Подходящо ястие за това прекрасно вино е сьомга печена в пергамент, натрита с морска сол, малко бял пипер и отгоре с резени грейпфрут. За гарнитура би била чудесна салата от рукола, червена салата, айсберг, с ягоди, босилек, мента, масло от авокадо и малко сок от грейпфрут. Друго ястие, което би било подходящо за виното е панирана коприва, която е попарена, направена на снопчета, които са потопени в смес от яйца и сирене и изпържена или изпечена. Ястията кореспондират на свежестта на виното, неговите плодови нотки и вкуса му.
Дегустационна информация за вино Илая, може да откриете тук.

Още от света на виното, може да научите тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *