Червените винени сортове в Риоха

Риоха (D.O.Ca. Rioja) е район в Испания, който е известен със своите висококачествени вина-бели, червени и розе. Намиращ се в северната част на Испания, регионът се определя като „винен“, в който функционират над 14 800 лозари, произвеждащи над 560 вида вино, които присъстват на винените пазари в 124 различни страни по света. Освен всичко друго, Риоха е и регистрирано наименование за произход, при това първото, най-старото в Испания, датиращо от 1925г. Вината, които се произвеждат тук са с наследен и автентичен вкус. Много от тях са занаятчийски, със смели вкусове, но едновременно непретенциозни и незабравими. Но такова вино, толкова запомнящо се, трябва да бъде произвеждано от точно толкова добро грозде. А по отношение на гроздето се отличават няколко основни сорта, отглеждани в тази част на Испания. Сред тях много силно се открояват червените сортове грозде.

Темпранийо (Tempranillo)

Темпранийо е един от най-разпространените винени сортове в Риоха. Той е и сред основните и най-често използвани във вината от този регион, тъй като придава финес и наситен аромат на виното. Но не само това го отличава. Сортът позволява създаване на вина в широк диапазон, от такива с нежна, до такива с изключително силна киселинност; от структурирани вина, остаряващи изключително добре, до такива консумиращи се по-млади; от винас концентрация на танини, до такива с по-ниски нива на танините. Ароматът на вино, в чийто състав е налично Темпорийо е сладък, на сливи, на узрели ягоди. Усеща се леко намигане към дъб. Текстурата е мека, алкохолното съдържание е средно към високо.

В исторически план сортът може да се проследи до началото на 19в, когато в Логроньо, Пералта и Навара започва неговото масово използване във винепроизводството. Към днешна дата, тази му популярност се е увеличила многократно и Темпорийото се е превърнал в най-любимият за винепроизводителите в региона сорт.

Самото име на сорта произлиза от испанската дума „temprano“, която се превежда като „рано“. Името на сорта е директна препратка към способността му да зрее сравнително рано, в сравнение с други популярни сортове отглеждани в Европа. Този сорт е типичен за мекия климат на севера и има кратък цикъл на растеж. Ранното зреене за Темпранийо може се счете за малко относително понятие, тъй като зависи от микроклимата на конкретната локация в Риоха и нейната надморска височина. Поради тази причина, трябва да се има предвид, че времевия интервал на събиране на Темпорийо в най-топлите и събирането в най-студените райони на Риоха, може да бъде до два месеца, в зависимост от конкретната година и температурите. Студът, липсата на слънце, късните дъждове, сушата са врагове на този сорт. Като компенсация към чувствителната му натура, сортът е устойчив на гниене. 

Другите имена, с които сортът е известен са Сенсибел, Тинта Рориз, Тинта Фина, Ул де Лебре, Тинта де Торо.

Гарнача тинта (Garnacha Tinta)

Счита се, че родното място на Гарнача тинта е долината на Ебро, между Навара и Арагон. В началото на 20в.масово лозята в Риоха започват да се засаждат с този сорт. Въпреки това, популярността му не може да се увеличи до тази на Темпорийото. Към днешна дата, той е особено на почит в областта Риоха Ориентал, където са налични и най-добрите условия за отглеждане на този сорт.

Гарнача изисква да се подрязва ниско и лозята да се оформят като бокали. Оформянето на първите пъпки е доста рано в сравнение с другите сортове, а узряването е късно. Това изисква отглеждане в топла и слънчева микросреда.

Сортът е устойчив на суша и гъбични заболявания, податлив на мана и ботритис.

Нивата на захар в сорта, когато плодовете са напълно узрели, са доста високи, съответно и алкохолното съдържание е доста високо. Текстурата на вината с този сорт е мека, нивата на танини са ниски към средни, смело може да се смеси с други сортове за да ги обогати. При голямо количество на добива, виното е с по-светъл цвят, леко и деликатно, розе или червено. Когато добивите са по-ниски като количество, се получаватчудесни структурирани вина, остаряващи добре.

Характерните за сорта аромати са на ягоди, малини, пикантна нотка на черен пипер.

Другите имена, под които сортът е познат са Арагонес, Гренаш, Канонау.

Грациано (Graciano)

Произходът на Грациано не може съвсем да бъде определен. За някои специалисти той е Риоха, за други е някой от другите средиземноморски региони. Този сорт се отглежда в едва 2% от лозовите масиви в региона. Грациано е късно напъпващ и късно зреещ сорт, който предпочита топлината и глинено-варовиковите почви. Устойчив е на суша.

Вината, които съдържат в себе си този сорт грозде имат дълбок цвят, високи нива на танинии подчертана киселинност. Капацитетът им на отлежаване е висок. Имат богати плодови аромати, които напомнят на череши и други червени дребни плодове, черен пипер и нотка мента.

Имената, под които сортът е познат са Бовале сардо, Куроуияд,  Морастел, Тинта Миуда, Тинтия де рота.

Сортът Грациано е традиционен компонент на прекрасните и незабравими класически вина от Риоха, за което допринасят до голяма степен потенциала за отлежаване, интензивността, танините и киселинността.

Мазуело (Mazuelo)

Мазуело също е сред малочислените сортове в Риоха, с едва 2% заемани площи от всички на територията на региона. Началото на сорта може да се проследи до Арагон. ДНК анализи направени на Мазуело потвърждават идентичността му с френския сорт Каринян.

Първите пъпки на сорта се образуват късно, което позволява избягване на пролетните студове. Сортът узрява късно, за което узряване е необходимо мястото на отглеждане да е слънчево и не просто топло, а горещо. Почвата е нужно да е дренирана. Сортът, за съжаление, е податлив на болести, особено на мана. При добре отгледани плодове, киселинността и структурата са гарантирани, а ароматите, които се отчитат са плодови,  с нюанси на подправки и билки.

Сортът е познат още като Каринйена, Каринян, Самсо, Бовале ди Спаня,

Матурана тинта (Maturana Tinta)

Матурана тинта е сорт, който често се смесва с Темпранийо. Насажденията с този сорт са почти на изчезване, което в Риоха се опитват да избегнат. Цикълът на растеж на Матурана тинта е много кратък. Лозите напъпват късно, плодовете узряват рано, но това по никакъв начин не влияе негативно на високите нива на захар. Гроздове са малки, зърната са средно големи, с дебела ципа. Сортът е силно предразположен към болести и гниене. Вината направени с този сорт са с дълбок цвят и силно изразени тревисти аромати.

Винопроизводителите в Риоха знаят как да произвеждат добро вино. Но за да го правят, знаят как да полагат отлични усилия за своите лозови масиви. И го правят. Година след година, реколта след реколта. Всяка чепка грозде, всеки микс от различни сортове във виното, всяка бутилка, носят неповторимостта на Риоха и традициите на този регион във винопроизводството.

Дегустационна информация за конкретни вина, може да откриете тук.

Още за Риоха, може да прочетете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *