Българскo пенливo винo

Ние рядко пием шампанско. Не, не защото не обичаме или защото не можем да си го позволим. А просто защото в България основно се пие пенливо вино. Разликата? Разликата е в наименованието, разликата е в начина на създаване, разликата е много неща! Шампанското си е шампанско. То идва от областта Champagne във Франция и само, когато е с произход от там и неговите качества са пряко обвързани с мястото на произход, може да носи това наименование- шампанско. Пенливите вина са всичко останало! Всяко друго вино с деликатни перлички, издигащи се игриво нагоре към отвора на чашата и галещи след това небцето и стомаха, се нарича пенливо вино. Така най- простично може да се обясни защо у нас не се пие много шампанско- защото масово се пие пенливо вино. Релевантно, няма и как да се произвежда шампанско. Областта Champagne никога не е била в границите на страната ти, колкото и блазнеща да е тази мисъл. Съответно, всяко „шампанско“ произведено у нас, може да се нарича пенливо вино. С което казусът приключва. Но се повдига друг въпрос, който касае доколко България е добра в производството на пенливи вина и известна с тях.

В началото бе Лясковец…

Първото пенливо вино, произведено в страната ни е „родено“ в гр. Лясковец. От там води своето начало историята на българските пенливи вина, наричани още искрящи и шумящи. През 1959г. именно от този град води началото си така популярното и записано в историята на българските вина шумящо вино със звучното име „Искра“. Проф. Трифон Иванов е човекът, който има най- голяма заслуга за това. Името е култово, а популярността на това вино бързо надхвърля пределите на страната и скоро целият Съветски блок е залят с Искра-та, която да скрепи още повече дружбата между страните от СССР. И до ден днешен, Лясковец се слави като град, който произвежда над 30% от количеството пенливи вина, произвеждано изобщо в страната ни. 10г. по- късно, в производството на пенливи вина се включва и гр. Чирпан. През 1970г. първо започва производството на бяло пенливо вино „Искра“, а почти 15г. по- късно на бял свят се появява и първата серия червени пенливи вина. След време на пазара излиза и българско билково пенливо вино, което за времето си е хит и впечатлява не само руснаците а и западноевропейците. То носи името Биляна- типично българско, заредено с енергия и носещо символика. За това вино в България се създава първата специализирана поточна линия. И докато нашите специалисти са силно ангажирани с техническата и технологична своя иновация, светът спотаява дъх, защото за пръв път развитите и не толкова развити нации виждат пенливо вино с доказани лечебни свойства.

Най- новата история на българските пенливи вина

Към днешна дата, всички помнят откъде и как е тръгнало българското пенливо вино и с носталгия и благодарност поглеждат към бутилките „Искра“, които в навечерието на всяка нова година, надничат от рафтовете по магазините. Та смее ли някой да забрави това пенливо вино, с което са израстнали поколения? Историята е добре да се помни, но е добре и да се гледа в бъдещето, като се следват тенденциите, нуждите, новите технологии. И днес, в страната ни продължава да се произвежда пенливо вино, в което обаче няма и милиграм от соц нотка, нито повей на старото. Пенливите вина на България днес са с повея на Champagne и гонят качеството на онези прословути френски шампанска, с които е чест и гордост човек да се снима.

Всичко това се случва благодарение на желанието, упорството, експертизата на екипите на няколко винарни в страната. Сред отличниците в това отношение са винарните Вила Юстина, Магура, Катаржина, Едоардо Миролио, Логодаж и други. Истината е, че почти всяка по- голяма и популярна винарна има поне едно пенливо вино, което не само произвежда, но и с което се гордее. Защото производството на пенливо вино изисква много и или тази работа се върши добре или изобщо не се върши.

Методите, по които българските производители създават своите пенливи вина в по- голямата си част са класическия Méthode champenoise, но не се изключват и другите наложили се за производство методи, а именно резервоарния метод познат още като Метод „Charmat” или по  древния метод познат под наименованието Méthode ancestral.

Някои от отличниците

Сред родните производители на пенливи вина има отличници, но не толкова по продажби, колкото по специални заслуги, които са оценени най- високо, при това на международно ниво.

През 2008г на престижния конкурс Effervescents du Monde проведен във френския град Дижон, българската винарна Едоардо Миролио печели златен медал в категорията „Най- добро пенливо вино“ със своето творение Em Brut Rose 2006. Естественото пенливо винок на винарната, произведено по класическа технология, е отличено с голямата награда, при това в съревнование с едни от най- добрите френски, а и световни пенливи вина.

През 2007г., Ем Брут 2005, отново на Едоардо Миролио, печели златен медал на конкурса Wine Style Asia Awards, проведено в Сингапур- меката на лукса и разточителния живот.

През 2005г. същата реколта на Ем Брут печели още две награди- отличено е на Световните нагади за вина на сп. Декантър и получава престижна награда от „Винария 2008“.

През 2020г. Мидалидаре Естейст завоюва няколко престижи награди от провелия се в Лондон, Великобритания конкурс „The Champagne & Sparking Wine World Championship“. Пенливите вина на известния български винопроизводител са окичени с приза  „Световен шампион“ в категория  „Blanc de Blancs“, две награди в категорията  „Най-добро в своя клас“, една в категорията „Национален шампион“ и една в категорията „Трофей на председателя“, без да оставят за своите конкуренти кой знае какви възможности за награди.

По имената ще ги познаете…

Нужно е да бъдат отбелязани няколко превъзходни пенливи вина, родно производство. Те се отличават с качество, отличават се с вкус, отличават се с това, че не отстъпват по нищо на скъпите и известни френски champagne.

На Мидалидаре Естейт пенливите вина са Midalidare Sparklinkg Brut 2014г, което е първото пенливо вино на винарната, произведено през 2015г. То е създадено по метода Champagne, бяло пенливо вино от бели сортове. С него се поставя и началото на проектиране и създаване на „нов дом за пенливите вина“ на този производител. През 2019г. на Мидалидаре представя второто си пенливо вино- Midalidare Sparkling Blanc de Blanc.

Винарска изба „Магура“ има своите две перли сред пенливите вина. Това са естествено пенливото бяло сухо вино Magura dry и естествено пенливото бяло вино брут Magura brut. И двете вина са произведени по класическия френски метод Шампаноаз. Специфичното е, че са отлежавали надлежно в пещерата Магурата при постоянно поддържана температура от 12°С.

Вила Юстина предлага на почитателите на пенливите вина естествено пенливо вино Екстра Брут Вила Юстина от сортовете Семийон и Коломбар. Запазена марка е и естествено пенливото вино Брут Розе купаж от Каберне Фран и Пино Ноар.

Винарна „Логодаж“ предлага своите естествени пенливи вина Сатен блан де ноар по Methode tradicionelle, от сорт Широка мелнишка лоза и Сатен розе, отново по същия метод и от същия сорт.

Винарна „Боровица“ се отличава с наричаните „феноменални“ не без причина свои пенливи вина. Сред тях е Extra Brut Premier Cuvée от Шардоне и Пино ноар. Extra Brut Rosè Cuvée и култувото Borovitza Sparkling Orange Brut от 100% Шардоне са също отличителни. Всички те са създадени по метода класическата шампанизация по бутилковия способ.

Заара Естейт също има какво да предложи на винолюбителите. Винарната произвежда от 100% Глера Zaara Sparkling Wine Extra Dry, от 100% Санджовезе Zaara Sparkling Wine Brut. А от 100% Глера, в бутилки отлежавали на дъното на Черно море се произвежда Dogma Black Sea Aged White Sparkling Wine.

Дегустации на конкретни пенливи вина, може да разгледате тук.

Още интересна информация от света на виното, вижте тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *